Ali Öztunç: Deprem Gerçeği Aklımızdan Çıkmasın

04.10.2022

Son dönemde yaşanan depremler üzerinden değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç “Deprem coğrafyasında bulunan bir ülke olarak afet risklerini azaltan politikalara ihtiyacımız olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum” dedi.

Sadece Deprem Olunca Hatırlamayalım

Yıkıcı ve can alıcı etkileri olan depremler sonrasında gündem oluştuğunu ancak çabucak unutulduğunu söyleyen Genel Başkan Yardımcısı Öztunç, “Afetin öncesi, afet sırası ve afet sonrası olarak üç aşamayı önemsemek buna göre politikalar inşat etmek gerekiyor. Afet riski azaltma politikaları eylem planlarına dökmek yetmiyor bunları aktif olarak uygulamak gerekiyor” dedi.

Mevcut Afet Mevzuatı Kötüye Kullanılıyor

Afet riski altındaki alanlarla ilgili mevzuat, rant sahiplerinin araziye çökme aracı haline getirildi diyen Öztunç “Sayıştay bile tespit etti bunu. Depreme dayanıklıkla ilgili bilimsel çalışmaları yok. Kentsel dönüşüm kararları mahkemelerce iptal edilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve müteahhitler hep birlikte afet bahanesiyle milletin malına çöküyorlar” dedi.

Denetimsizlik Öldürüyor

Yaşadığımız yıkımlar maalesef insan eliyle daha da ağırlaştırılmış yıkımlar diyen Öztunç, “Son günlerde yaşadığımız depremlerde yaşanan sorunlarımız var ama büyük yıkımlara yol açmaması da bir sevinç. Çarpık kentleşme, denetimsizlik gibi olgular afetlerin sonuçlarını ağırlaştırıyor. Bu nedenle, afet meselesini bir rant gerekçesi değil yaşamsal bir mesele olarak ele alıp, samimi politikaları hayata geçirmemiz gerekiyor” önerisinde bulundu.